Guldbryllup – alt du bør vide om dagen for de 50 års ægteskab

ægtepars hænder med ringe

Et ægtepar, der har været sammen i 50 år, kan fejre guldbryllup, og det skal gøres med manér. Der hører en række traditioner til et guldbryllup, som alle er med til at sikre den helt rigtige fejring af parret.

I denne artikel får du inspiration til, hvordan den lange kærlighed skal hyldes.

En æresport, der hylder ægteparret

Egentlig er der ikke så stor forskel på kobberbrylluppet, sølvbrylluppet og guldbrylluppet. Dog skiller guldbryllupsdagen sig ud ved at være lidt mere højtidelig, og at fejringen lige skrues en tand op, da det er en ekstra stor og lidt mere sjælden begivenhed.

Til et guldbryllup skal der laves en flot æresport, der sættes op ved ægteparrets fordør. Det er nemlig et symbol på deres lange kærlighed.

Det er typisk de nære familiemedlemmer, der står for æresporten. Dens ramme laves typisk af grene og blomster og kan pyntes med flag, guirlander og balloner.

På midten af rammens øverste bjælke skal der placeres et skjold, som typisk er rødt eller blåt. På skjoldet står ægteparrets navne, deres bryllupsdato samt datoen for guldbrylluppet. Skjoldet kan købes færdigt, men det kan også sagtens udsmykkes af familien selv.

Start dagen med morgensang

Det er selvfølgelig op til brudeparret, om guldbrylluppet skal holdes som et heldagsarrangement. Dog er det normalt, at familie og venner af parret mødes ved æresporten om morgenen på guldbryllupsdagen.

Typisk vil man mødes omkring kl. 09.00, hvor man med sang og musik vækker parret, som kommer ud og stiller sig under æresporten. Nogle hyrer en musiker til morgensangen, som kan sætte lidt ekstra gang i den gode stemning og gøre morgenen til en, parret vil huske resten af livet.

Gæsterne bydes på et lækkert morgenbord

Selvom gæsterne mødes og “vækker” ægteparret om morgenen, har parret alligevel ofte været oppe længe og gjort et dejligt morgenbord klar. Efter morgensangen inviteres familie og venner nemlig indenfor til morgenmad, f.eks. i form af morgenbrød samt kaffe og kage.

Hvis parret selv står for alt ved morgenbordet, er det en rigtig god idé at anrette i mindre portioner. Således skal der ikke smides mad ud bagefter.

Et guldbryllup kræver smuk pynt

Til et guldbryllup skal der ikke spares på noget – heller ikke den flotte pynt . Pynten er nemlig med til at give den helt rigtige stemning på dagen.

Der kan bl.a. lægges flot guldbestik på morgenbordet og stilles smukke papirsugerør med guldstriber eller stjerner frem samt tændes fine gyldne stearinlys.

Holder guldbryllupsparret en større fest senere på dagen, skal festlokalet naturligvis også pyntes flot op. Fine duge, bordløbere, servietter og bordkort skal der til, og der kan ligeledes

pustes guld serpentiner og fine guldballoner op og strøs smukke rosenblade af guld ud på bordene.

Skal dagen gøres helt uforglemmelig, er en gæstebog et must. Heri kan gæsterne skrive søde og sjove hilsner på dagen, og børnebørnene kan lave fine små tegning. På den måde har ægteparret noget helt konkret at tage i hænderne, når de ønsker at mindes dagen, hvor deres kærlighed blev fejret af alle dem, de har kær.