Lav dit eget plankebord

Plankeborde er blevet en af tidens helt store trends. De flotte træborde passer perfekt ind i den nordiske indretning, og natur materialer har en rigtig god effekt i indretningen. Ønsker du dig også et smukt plankebord, kan du enten købe et færdigt eller vælge at lave det selv. Det er ikke så svært som man måske skulle tro. 

Plankeborde er sjældent billige og der kan derfor være penge at spare ved at gi’ sig i kast med et gør-det-selv projekt. Derudover kan du mikse bordplade og spisebordsben præcis som du ønsker. 

Hvilke planker skal du vælge?

Et plankebord laves typisk af to planker af hver ca. 45 cm i bredden, men du kan også lave dit bord med 3 eller 4 mindre planker. Flere mindre planker vil ofte give et mere råt look, mens de to store holder det mere minimalistisk. 

Der er flere forskellige træsorter, der er gode at bruge til plankeborde. Valget afhænger af de ønsker du har til udtryk og egenskaber. Egetræsplanker er det mest populære valg. De er robuste og holder til meget. Vælger du ask får du et lidt lettere bord, mens ahron er et godt valg, hvis du gerne vil have meget lyse planker. 

Planker kan slibes og behandles med en pigmenteret olie, for at gøre træet mere mørkt eller lyst. Eksempelvis ser man plankeborde i egetræ, der både er mørke og lyse og i overfladen. Vil du beholde den oprindelige træ nuance, bruger du blot en neutral olie. 

Find de rigtige bordben

Når du har valgt bordplade, skal du finde nogle spisebordsben, der er robuste nok til at holde den. Spisebordsben kan fås i et hav af forskellige varianter, og de har en stor betydning for det samlede resultat. 

Vil du gennemføre looket, kan du vælge bordben i træ, mens store bordbukke i sort metal vil give et råt og industrielt udtryk. Du kan også få bordben i chrom eller messing, for at skabe en kontrast til den rustikke bordplade.